2007. július 1., vasárnap

Tejszínes túrótorta

Sokáig kerestem egy jó kis könnyű túrótöltelékes tortát vagy süteményt, míg ráleltem erre. A cél az volt, hogy ne a tésztában legyen túró és ne is vmi túlédes bigyó legyen, ebben a receptben viszont ott leledzett a citrom és a joghurt a hozzávalók között, ami csak jót jelenthet. Tipikus nyári süti ez, pont annyira édes, h kielégítse a sütivágyunk, de pont olyan friss is, hogy ne érezzünk a sokadik szelet után sem akkora bűntudatot. Egy szelet állítólag 377 kcal, az nem olyan sok, ugye?! ;)


Recept:

  • 12,5 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 25 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 12,5 dkg margarin
  • 2 tojás
  • 25 dkg zsírszegény túró
  • 2 dl natúr joghurt
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1 tasak zselatin (10 g)
  • 5 dl tejszín

  • Kibéleljük sütőpapírral egy 24-26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Érdemes a sütőpapír alá kenni egy kis olajat, könnyebb lesz rákenni a tésztát, mert nem csúszkál.
    A lisztet, a sütőport, 12,5 dkg cukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a margarint és a tojásokat (kézi robotgéppel) simára keverjük. A formába simítjuk, és a sütőben kb. 30 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, lecsatoljuk a forma oldalát és vízszintesen kettévágjuk a tortalapot. A zselatint a csomagon olvasható utasítás szerint vízbe áztatjuk. A túrót habosra keverjük a joghurttal, a citromlével és héjjal. A zselatinhoz öntünk 1 dl vizet, felforraljuk és elkeverjük kevés túrókrémmel, majd az egész túrókrémbe dolgozzuk. A tejszínt kemény habbá verjük a maradék cukorral és a túrókrémbe forgatjuk. Az alsó tortalapot visszatesszük a formába, körézárjuk a kapcsot. Rákenjük a krémet, elsimítjuk és 1-2 órára hűtőbe rakjuk. A tortalap felső részét 12 részre vágjuk és rátesszük a dermedő krémre, majd hűtjük még legalább 2 órán keresztül. Ha jól kihűlt, megszórjuk a tetejét porcukorral és lehet szeletelni.

    Nincsenek megjegyzések: