2007. július 2., hétfő

Fehércsokis-meggyes torta (VKF6)

Még egy torta, még régebbről. Ez nem fogyós, nem is olyan könnyű, friss fajta, ámde nagyon finom. Egy konyhamagazinban találtam, a mellékelt kép persze meg sem közelíti az újságban lévőt, ráadásul a recept tartalmaz egy díszt is a tetejére, csíkos csokiforgácsokat, de én a sima csokiból sem tudtam olyen szép hengereket formálni, meg a végére el is fáradtam kicsit, úh kimaradt. A komplementer a fehércsoki és a meggy lenne, szerintem ez is nagyon jól passzoló páros.





Recept:


  • 7 tojás
  • 19 dkg cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 7,5 dkg liszt
  • 11 dkg étkezési keményítő
  • 2 tk sütőpor
  • 1 üveg meggybefőtt (720 ml)
  • 2 ek citromlé
  • 1/2 citrom levágott héja
  • 15 g (5lap) színtelen zselatin
  • 32,5 dkg fehér csoki
  • 6 dl tejszín
  • 10 dkg étcsoki

1. A piskótához 4 tojás fehérjét 4 ek hideg vízzel kemény habbá verjük. Közben beleszórunk 12,5 dkg cukrot. Egyenként beledolgozzuk a 4 sárgáját, majd beleszitáljuk a 7,5 dkg keményítővel és a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába töltjük és előmelegített sütőben 175fokon kb. 40 percig sütjük. Kihűtjük, majd 3 részre vágjuk.

2. A befőttet lecsöpögtetjük, levét felfogjuk. A maradék keményítőt 7-8 ek meggylében elkeverjük. A többi meggylevet 4 dkg cukorral, a citromlével és a citromhéjjal felforraljuk. Kivesszük a citromhéjat, majd belecsurgatjuk a keményítőt és kb. 1 percig forraljuk, majd beletesszük a meggyet.

3. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. Forró vízfürdőben 22,5 dkg fehér csokit megolvasztunk. A megmaradt tojások fehérjét hűtőbe tesszük, a sárgáját a maradék cukorral és a vaníliás cukrokkal kikeverjük. 3 dl tejszínt kemény habbá verünk. A feloldott zselatint a meleg olvasztott csokiba vegyítjük és robotgéppel beledolgozzuk a sárgáját is. Belekeverjük a felvert tejszínhabot. Felverjük a fehérjét és ez is jöhet bele.

4. Az alsó lap köré kapcsoljuk a tortakarimát. A lapot megkenjük a krém felével, ráhalmozzuk a meggyes zselé felét, rátesszük a középső lapot, krém és meggy második fele, majd a felső lap következik. Legalább 4 órára hűtőbe tesszük.

[5. Felolvasztjuk külön a fehér és külön az étcsokit. Az étcsokit márványlapra kenjük és villával csíkokat húzunk bele. Megvárjuk, míg megdermed és rákenjük a fehér csokit a csíkokba. Az a lényeg, hogy fekete-fehér csíkos legyen. Ha megszilárdult, forgácsokat faragunk belőle. Sok szerencsét :) ]

6. A maradék tejszínt 1 tk cukorral felverjük (én többet tettem bele, mert kevésnek gondoltam) és a tortát ezzel vonjuk be. A tetejére kerül a csokiforgács.

2 megjegyzés:

Fűszeres Eszter írta...

Nagyon szép torta! Mondjuk a túrótortád sem akármilyenek.
Esznek a nyulak tortát? :-)

Pocaknyúl írta...

Köszi, jó sok munka volt vele. Ennének, ha hagynánk. A nyulak iszonyat édesszájúak, de nem tesz jót a pocijuknak. Ha nem figyelek, simán belekóstol a csokimba :)