2007. július 8., vasárnap

Csokinap

Ma nagyon lelkes voltam és két csokis finomság is készült :)

Csokis süti


  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 tábla étcsoki
  • 1 tk sütőpor
  • 2 ek kakaópor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 0,75 dl olaj
  • 0,5 dl kávé

Az étcsokit kis kockákra vágjuk. Nekem az a módszer vált be leginkább, hogy az egész táblát egy vágódeszkára teszem és először hosszában csíkozom fel egy jó éles késsel, aztán elforgatom a deszkát és keresztben összevagdosom a hosszú csíkokat. Így jó gyorsan elkészül. Van amikor elég kemény a csoki és akkor nem könnyű kézzel apróra tördelni. Tálba méregetjük a hozzávalókat, egyiket a másik után, nincs sorrend. Ha minden benne van, akkor gyorsan összekeverjük (hamar elegyednek az alapanyagok). Kivajazott formába simítjuk (én őzgerincbe szoktam) és 200fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.


Csoki mousse
(Chili & Vanília féle)


  • 10 dkg keserű csokoládé
  • 3 tojás + 1 fehérje
  • 2-3 ek tejszín
  • 2 ek narancslikőr (Cointreau)
  • ízlés szerint cukor
Szétválasztjuk a tojásokat. A sárgáját kikeverjük a cukorral. A 4 fehérjét kemény habbá verjük. Vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét, hozzáadjuk a tejszínt, a narancslikőrt, a sárgáját és végül óvatosan a fehérjét is. Üvegpoharakba kanalazzuk és kihűtjük (24 óra vagy legalább egy éjszaka).

Nincsenek megjegyzések: