2007. november 27., kedd

Likőrös csokitorta

A napokban sikerült beszerezni két új szakácskönyvet, az egyik Váncsa István bácsi nagy szakácskönyve, amit élmény olvasni, olyan aranyosan fejtegeti, hogy az igaz magyar ember hogyan fokhagymázza a kocsonyáját és hogy vajon mitől saláta a saláta. A másik könyv Donna Hay Ízvarázsa, amiben lenyűgöztek a képek, de sajnos elég nehezen beszerezhető alapanyagokkal dolgozik, úh nagyon megörültem, amikor a csoki témaköréhez értem, és rögtön ki is szemeltem az alábbi tortát. Ránézésre szimpla csokitorta, de a likőrtől és a mandulától olyan különleges aromája lesz, hogy minket elbűvölt teljesen.

Recept:


  • 125 g étcsoki
  • 155 g vaj
  • 3 tojás
  • 75 g cukor
  • 80 g finomliszt
  • késhegynyi sütőpor
  • 65 g őrölt mandula
  • 80 ml likőr (Frangelico, Amaretto, Grand Marnier)
Kezdjük azzal, hogy a fent említett likőrök nem ültek a polcomon, ámde Cointreau igen, úh az került bele + némi mandulaszirup.
A sütőt 160 fokra előmelegítjük. A vajat és a csokit gőz fölött összeolvasztjuk. A tojást, a cukrot, a lisztet, a sütőport, a mandulát a likőrt és a csokis vajat egy tálban összekeverjük. Sütőpapírral kibélelt 20 cm-es tortaformába öntjük a tésztát és kb. 30 percig sütjük. Már melegen vágható és tálalható, a tetején jól mutat a porcukor. Tejet ittunk mellé, ami nagyon passzolt hozzá :)

2007. november 9., péntek

Csirkemell krémmártásban

Nem tudom, hogy miért krémmártás a krémmártás, de ez az eredeti recept neve, ami amúgy a nők lapjából származik. Egyesek problémáztak a zöldségmerénylet miatt, de nekem nagyon ízlett a végeredmény. Az íze egy az egyben a vadasra emlékeztet, kár, hogy nem tésztát főztem hozzá, úgy lett volna az igazi.

Recept:
(2 személyre)


  • 40 dkg csirkemell
  • 1 kk sült csirke fűszersó
  • 20 dkg leveszöldség (répa, gyökér, zeller, karalábé)
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olaj
  • 2 ek cukor
  • 1 kk paradicsompüré
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 1 babérlevél, só, bors
  • 1 dl tejföl
  • 1 ek liszt
  • 1 ek mustár
  • 1 ek citromlé
A csirkemellet csíkokra vágjuk és megszórjuk a fűszersóval. A zöldségeket azonos méretű kockákra, a hagymát és a fokhagymát pedig finomra vágjuk. 1 ek olajban pirosra sütjük a húscsíkokat és félretesszük. A másik ek olajban karamellizáljuk a cukrot, hozzákeverjük a paradicsompürét, aztán hozzáadjuk a hagymákat és a zöldségeket, végül felöntjük a borral. Ízesítjük sóval, borssal és babérlevéllel. Időnként vízzel felöntve puhára pároljuk. Ha kész, akkor hozzákeverjük a húscsíkokat és összemelegítjük vele. A tejfölt kikeverjük a liszttel és 0,5 dl vízzel, majd a raguhoz öntjük és kiforraljuk. Mustárral és citrommal ízesítjük, tésztával, zsemlegombóccal, burgonyapürével vagy rizzsel tálaljuk.

2007. november 6., kedd

Lazac pórés gombaraguval és mandulás burgonyafánkkal

Nem indult túl jól a nap. Elindultam a Vásárcsarnokba fél kiló vargányáért, aztán már csak akkor eszméltem fel, amikor hazafelé sétáltam a hatalmas szatyor mindenféle erdei gombával és az otthagyott 5ezremmel. Igazából nem tudom, hogy megérte-e, úgy repkedtek a fejem felett az árak (egyszer 16ezernél is tartott a gombaárus néni), a szatyrok számával együtt, hogy egyáltalán nem vettem észre, hogy mi történik. Nagyon felhúztam magam hazafelé, leginkább magamra haragudtam, hogy hagytam magam rádumálni az egészre, az egyáltalán nem baj, hogy lett sok finom gombánk, a pénz is csak pénz, de az érzés, hogy úgy csalták ki belőlem, hogy nem állt szándékomban odaadni, az bosszantó. Meg azért elgondolkodtató, hogy mi történt volna, ha többet viszek magammal. Mindenesetre a néni valamit nagyon tud, mert rám nem szoktak hatni ezek a praktikák.
Viszont a fenyőpereszke nagyon finom dolog, azt használtam a recepthez és annyira ízlett nekünk, hogy kárpótolva érzem magam a délelőttiért és nem akarom megtudni, hogy mennyi kilója ezeknek a gombáknak.

Recept:
(2 személyre)


  • 60 dkg lazacfilé
  • 1 citrom
  • 5 dkg vaj
  • 1 szál zöldhagyma
  • 1 szál póréhagyma
  • 1/2 kg fenyőpereszke (eredetileg vargánya)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 30 dkg burgonya
  • 15 dkg finomliszt
  • 5 dkg rétesliszt
  • 1 dl tejföl
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • szeletelt mandula
  • só, bors

A burgonyát héjában kevés sóval felteszem főni. A gombát megtisztítom és kisebb darabokra tépkedem, a hagymákat felkarikázom. A gombás raguval kezdem. Vajat hevítek, amiben megfuttatom a hagymákat, rádobom a gombát, sózom, borsozom és jól összepárolom. A végén az apróra vágott petrezselyem 3/4-ét hozzákeverem. Melegen tartom. Az időközben megfőtt burgonyát meghámozom, nagylyukú reszelőn lereszelem, hozzákeverem a maradék petrezselymet, pici sót és szódabikarbónát, a tejfölt és a liszteket, majd puha, de nem ragacsos masszává gyúrom. Gömböket formálok belőle, mandulába forgatom és közepesen forró olajban kisütöm. A lazacszeleteket sózom, borsozom, majd kevés vajon sütni kezdem. Melléteszek két karika citromot és facsarok rá is egy keveset, ettől jól átjárja sülés közben a citrom íze. A halat kb. 3 percig sütöm, aztán megfordítom és kap még 1-1,5 percet.
A gombás ragura helyezem a kész lazacokat és a burgonyafánkkal tálalom.

A recept a TVpaprikáról származik.

2007. november 2., péntek

Brownie

Van nekem egy minikönyvem, A legjobb receptek sorozatból a Sütemények című, Emma Patmore írta. Ahányszor kinyitom, azonnal beindul a nyáltermelődés és jön az elhatározás, hogy próbáljunk ki belőle valamit. Eddig egyszer csalódtam, sikerült egy citromos betonkekszet előállítani, amit eltettünk egy fémdobozba (hátha puhul), aztán következő karácsonykor pont ugyanolyan állapotban leltünk rá véletlenül. Sajna nem puhult meg. A többi recept viszont nagyon finom volt, ez a süti is onnan van és nagy kedvenc lett rögtön. Sajnos pisztáciám nem volt, úgyhogy mandulával helyettesítettem, de így is finom volt :)

Recept:


  • 15 dkg étcsoki
  • 22 dkg puha vaj
  • 22 dkg liszt
  • 12 dkg cukor
  • 4 tojás elhabarva
  • 7 dkg pisztácia, apróra vágva
  • 10 dkg fehér csoki, durvára vágva
  • 2 tk sütőpor
  • porcukor a szóráshoz
Sütőpapírral kibélelünk egy 24 cm x 24 cm-es sütőformát (ha nincs pont ilyen, akkor vmilyen kisebb tepsit). Az étcsokit és a vajat vízfürdőben felolvasztjuk és hagyjuk kihűlni. A lisztet és a sütőport tálba szitáljuk, és hozzávegyítjük a cukrot. A tojást elkeverjük a megolvadt csokival, beleöntjük a lisztes keverékbe és az egészet alaposan összedolgozzuk. A pisztáciát és a fehér csokit is belekeverjük és beleöntjük az előkészített sütőformába. A tésztát 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. 20 percig a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra tesszük, megszórjuk porcukorral és felvágjuk. A brownie állaga hűlés közben még tovább szilárdul, amikor kivesszük a sütőből, még nincs egészen készen.