Viszont a fenyőpereszke nagyon finom dolog, azt használtam a recepthez és annyira ízlett nekünk, hogy kárpótolva érzem magam a délelőttiért és nem akarom megtudni, hogy mennyi kilója ezeknek a gombáknak.
Recept:
(2 személyre)

- 60 dkg lazacfilé
- 1 citrom
- 5 dkg vaj
- 1 szál zöldhagyma
- 1 szál póréhagyma
- 1/2 kg fenyőpereszke (eredetileg vargánya)
- 1 csokor petrezselyem
- 30 dkg burgonya
- 15 dkg finomliszt
- 5 dkg rétesliszt
- 1 dl tejföl
- 1 csipet szódabikarbóna
- szeletelt mandula
- só, bors
A burgonyát héjában kevés sóval felteszem főni. A gombát megtisztítom és kisebb darabokra tépkedem, a hagymákat felkarikázom. A gombás raguval kezdem. Vajat hevítek, amiben megfuttatom a hagymákat, rádobom a gombát, sózom, borsozom és jól összepárolom. A végén az apróra vágott petrezselyem 3/4-ét hozzákeverem. Melegen tartom. Az időközben megfőtt burgonyát meghámozom, nagylyukú reszelőn lereszelem, hozzákeverem a maradék petrezselymet, pici sót és szódabikarbónát, a tejfölt és a liszteket, majd puha, de nem ragacsos masszává gyúrom. Gömböket formálok belőle, mandulába forgatom és közepesen forró olajban kisütöm. A lazacszeleteket sózom, borsozom, majd kevés vajon sütni kezdem. Melléteszek két karika citromot és facsarok rá is egy keveset, ettől jól átjárja sülés közben a citrom íze. A halat kb. 3 percig sütöm, aztán megfordítom és kap még 1-1,5 percet.
A gombás ragura helyezem a kész lazacokat és a burgonyafánkkal tálalom.
A recept a TVpaprikáról származik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése