2007. szeptember 14., péntek

Szilvás-fokhagymás csirkemell

Elkezdődött az egyetem a héten és természetesen pont hétfőre betegedtem le, hogy maximálisan kiélvezhessem az első óráimat. A legnagyobb gasztronómiai élményünk a palacsinta volt, úgyhogy már ránk fért egy új, izgalmas kaja. Kaptam egy jó kis nők lapjás receptet, ami olyan egyszerű és olyan őszi, hogy azonnal megvett magának, még azt is csak utólag vettem észre, hogy grúz recept. Így meg aztán tényleg hű meg ha ;)

Recept:


  • 1 nagyobb csirkemell
  • 2-3 ek vaj
  • só, bors
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 dl tejföl
  • 25 dkg szilva
  • 1 ek citromlé
  • 1 ek cukor
  • 1-2 csipet őrölt szegfűszeg
  • kisujjnyi fahéj
  • 1/2 dl félszáraz vörösbor
  • 1/2 ek keményítő
  • 30 dkg burgonya
  • 1 csokor petrezselyem

1. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal. A csirkemellfiléket sózzuk, borsozzuk. A tejfölbe belereszelünk/nyomunk egy gerezd fokhagymát, jól elkeverjük, majd bekenjük vele a csirkemellek mindkét oldalát, belefektetjük őket a tűzálló tálba és 30 percre hűtőbe tesszük.
A tálat ezután hideg sütőbe tesszük, 200 fokon 15 percig, majd 180 fokon 30-35 percig sütjük.
2. Mártás: A szilvát kimagozzuk, hozzákeverünk 2 ek vizet, a citromlevet, a cukrot, a szegfűszeget, a fahéjat és a bort, majd 5 percig közepes lángon forraljuk. Pici borssal ízesítjük és belereszelünk/nyomunk 2 gerezd fokhagymát. A keményítőt kikeverjük 1/2 dl vízzel, majd a szilvához öntjük és összeforraljuk.
3. Petrezselymes krumplit készítünk hozzá (kevés vajon megfuttatjuk az apróra vágott petrezselymet és átkeverjük vele a főtt krumplikockákat).
4. A kész husit a petrezselymes krumplival és a mártással tálaljuk.

Néha pedig tényleg passzolhat szárnyasokhoz is vörösbor, szerintem finom volt vele.

Nincsenek megjegyzések: