2007. szeptember 7., péntek

Bélszín színes borsmártással, burgonyatortával

Ha étteremben eszünk, nehéz megállnom, hogy ne bélszínt rendeljek zöldbors mártással, ez a gyengém. Az egyik a sok közül, a lista élén természetesen a marcipán áll, amit annak ellenére nem sikerült megunnom, hogy állandóan azt kapok ajándékba, mert mindenki tudja, hogy imádom. A zb mártással sajna ritkábban találkozom, mert ha már egyszer étteremben eszünk, szeretek mindig mást kipróbálni. Anno nagy lelkesen vettem zöldborsot, csak aztán rájöttem, hogy a mártáshoz konzerv változat való, de egyszer beszerzem és mindenhez ezt fogjuk enni, háhá.
Ma arra is újból rájöttünk, hogy nagyon kellemes bort inni az ételekhez, főleg az ilyen finomságokhoz, mint a mai. És főleg olyan jó bort, mint egy villányi merlot Bock bácsitól.

Recept:
(by tvpaprika)


  • 50 dkg bélszín
  • 15 dkg vaj
  • 3 ek liszt
  • 3 dl húsleves
  • 2 evőkanál tejföl
  • 30 dkg burgonya
  • 2 db tojás
  • 1 dl tejszín
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 dl olaj
  • színes bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 db zsemle

Türelemmel kezdődik a recept, ugyanis a husit érdemes bepácolni legalább 1 napra, nálunk most majd 3 napig állt és igencsak jót tett neki. A husit szeletekre vágjuk, megszórjuk durvára tört színes borssal és megkenjük mustárral. Annyi olívaolajat öntünk rá, hogy éppen ellepje, majd hűtőbe tesszük.
A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és karikára vágjuk. A tojásokat kikeverjük a tejszínnel és az apróra vágott petrezselyemmel, sózzuk, borsozzuk. Tvpaprikáéknak van ilyen helyes kis fémkarimájuk, ők azt veszik elő, én egy alacsony falú láboskát használtam, de be fogok szerezni majd olyan karimát is, máshoz is jól jöhet. Szóval összekeverem a tojásos egyveleget a krumplival és beletöltöm a formába, amit egy tepsibe teszek, hogy legyen alja. 200 fokon 15-20 perc alatt szépen összesül.
A mártáshoz vajat hevítünk, beleszórjuk a lisztet, világos rántást készítünk, majd ízesítjük durvára tört színes borssal, sóval, lágyítjuk tejföllel, felöntjük 3 dl húslevessel és jól összeforraljuk. Rengeteg mártást kapunk, fele mennyiség is bőven elég.
A husit olívaolajon ízlés szerint megsütjük, én közepesen átsütve szeretem, sózni nem szabad. A husi alá krutont készítünk a zsemléből, amit csak énis a tvből ismerek, egy kerek szeletkét vágunk, héj nélkül és erre kerül a husi (főleg ha nagy marhabélszín, nem pedig sok pici sertés). A burgonyatortát tányérra szedjük (nekem picit szétesett, meg feleztem is), mellé a kruton a husival, rá a mártás.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

I drop a leave a response each time I like a article on a site or I have
something to add to the conversation. It's a result of the sincerness displayed in the article I looked at. And on this post "B�lsz�n sz�nes borsm�rt�ssal, burgonyatort�val". I was moved enough to drop a leave a responsea response :) I actually do have some questions for you if you usually do not mind. Is it simply me or does it look like like a few of these remarks come across like left by brain dead visitors? :-P And, if you are writing on other online sites, I'd like to follow anything fresh you
have to post. Could you make a list all of your communal
sites like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?


My homepage - book of rah