2007. december 2., vasárnap

Mogyoróvajas keksz

Hát ez valami őrült finom!!
Megörököltem egy üveg mogyoróvajat, hogy hátha én tudok vele valamit kezdeni, mert amúgy elég pocsék íze van. Az egyik kiskönyvemben van mogyoróvajas kekszrepcet, de abban egy szem cukor sincs és sajna az a tapasztalat, hogy csak minden második süti sikerül a könyvből, úgyhogy nekiálltam inkább keresgélni a blogok között. Nagy nagy szerencsém volt, Macikonyhánál találtam egy nagyon szimpi receptet, és állítom, hogy ez a tökéletes mogyoróvajas keksz! Persze nincs mivel összehasonlítani, de ha egyszer nagyon ízlik, akkor nem is keresgélek mást.

Recept:


  • 10 dkg puha vaj
  • 12,5 dkg mogyoróvaj
  • 18 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 1/2 tk szódabikarbóna
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A vajat és a mogyoróvajat robotgéppel simára keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a tojást, majd habosra keverjük. Végezetül beledolgozzuk a szódabikarbónával elkevert lisztet is. Diónyi golyókat formálunk a tésztából, és sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük őket, kerekre lapítva. A tetejét tetszőlegesen berovátkázzuk és az előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük. Vigyázzunk, hogy az alja ne égjen meg, csak enyhén barnul a teteje sülés közben, úgyhogy becsapós a dolog. Amikor kivesszük a sütőből, még viszonylag lágy az állaga, de hűlés közben megszilárdul.

9 megjegyzés:

Unknown írta...

De jó! Örülök, hogy megsütötted és ízlett!

Pocaknyúl írta...

Tényleg nagyon fini! :)
Egy cseppet átírtam a receptet, mert nem volt barnacukrom, a fehér meg édesebb, azért gondoltam, h elég kevesebb is. Köszönöm a receptet :)

Mademoiselle írta...

na jó, ezt mostmár én is kipróbálom! Én odavagyok a mogyoróvajért :-)

Névtelen írta...

de lehet fokozni: csokidarabokkal... (l. a kommentet macinál

Névtelen írta...

)

ez lemaradt :)

Pocaknyúl írta...

Mhh...az is jól hangzik! Majd a következő adagnál kipróbálom :)

Unknown írta...

Egy jó tanács:legalább 5-10 dkg-mal több lisztet tegyetek bele, különben folyik és összeesik az egész.Az első adag így a szemetesben kötött ki.Azthiszem a mogyoróvajnál maradok.:(

Névtelen írta...

pár megjegyzés ehhez a sütihez, amitől finomabb lesz.
barnacukorból nem a száraz féle kell bele, hanem a massza állagú, ami még kicsit nedves. ettől lesz olyan jó "morzsolódós" és mégis puha.
mogyoróvajból a kevésbé édes fajta menjen bele, ha van.
valamint mogyoródarabok... és a tésztába egy nagyon kicsi whisky. jó lesz :)

Névtelen írta...

Szuper ez a recept!!! Végre megoldódott a gond, hogy mi legyen a mogyoróvajjal ami amúgy nem izlett :)!

Kösziii!