Még egy torta, még régebbről. Ez nem fogyós, nem is olyan könnyű, friss fajta, ámde nagyon finom. Egy konyhamagazinban találtam, a mellékelt kép persze meg sem közelíti az újságban lévőt, ráadásul a recept tartalmaz egy díszt is a tetejére, csíkos csokiforgácsokat, de én a sima csokiból sem tudtam olyen szép hengereket formálni, meg a végére el is fáradtam kicsit, úh kimaradt. A komplementer a fehércsoki és a meggy lenne, szerintem ez is nagyon jól passzoló páros.
Recept:
- 7 tojás
- 19 dkg cukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 7,5 dkg liszt
- 11 dkg étkezési keményítő
- 2 tk sütőpor
- 1 üveg meggybefőtt (720 ml)
- 2 ek citromlé
- 1/2 citrom levágott héja
- 15 g (5lap) színtelen zselatin
- 32,5 dkg fehér csoki
- 6 dl tejszín
- 10 dkg étcsoki
1. A piskótához 4 tojás fehérjét 4 ek hideg vízzel kemény habbá verjük. Közben beleszórunk 12,5 dkg cukrot. Egyenként beledolgozzuk a 4 sárgáját, majd beleszitáljuk a 7,5 dkg keményítővel és a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába töltjük és előmelegített sütőben 175fokon kb. 40 percig sütjük. Kihűtjük, majd 3 részre vágjuk.
2. A befőttet lecsöpögtetjük, levét felfogjuk. A maradék keményítőt 7-8 ek meggylében elkeverjük. A többi meggylevet 4 dkg cukorral, a citromlével és a citromhéjjal felforraljuk. Kivesszük a citromhéjat, majd belecsurgatjuk a keményítőt és kb. 1 percig forraljuk, majd beletesszük a meggyet.
3. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. Forró vízfürdőben 22,5 dkg fehér csokit megolvasztunk. A megmaradt tojások fehérjét hűtőbe tesszük, a sárgáját a maradék cukorral és a vaníliás cukrokkal kikeverjük. 3 dl tejszínt kemény habbá verünk. A feloldott zselatint a meleg olvasztott csokiba vegyítjük és robotgéppel beledolgozzuk a sárgáját is. Belekeverjük a felvert tejszínhabot. Felverjük a fehérjét és ez is jöhet bele.
4. Az alsó lap köré kapcsoljuk a tortakarimát. A lapot megkenjük a krém felével, ráhalmozzuk a meggyes zselé felét, rátesszük a középső lapot, krém és meggy második fele, majd a felső lap következik. Legalább 4 órára hűtőbe tesszük.
[5. Felolvasztjuk külön a fehér és külön az étcsokit. Az étcsokit márványlapra kenjük és villával csíkokat húzunk bele. Megvárjuk, míg megdermed és rákenjük a fehér csokit a csíkokba. Az a lényeg, hogy fekete-fehér csíkos legyen. Ha megszilárdult, forgácsokat faragunk belőle. Sok szerencsét :) ]
6. A maradék tejszínt 1 tk cukorral felverjük (én többet tettem bele, mert kevésnek gondoltam) és a tortát ezzel vonjuk be. A tetejére kerül a csokiforgács.
2 megjegyzés:
Nagyon szép torta! Mondjuk a túrótortád sem akármilyenek.
Esznek a nyulak tortát? :-)
Köszi, jó sok munka volt vele. Ennének, ha hagynánk. A nyulak iszonyat édesszájúak, de nem tesz jót a pocijuknak. Ha nem figyelek, simán belekóstol a csokimba :)
Megjegyzés küldése