2007. szeptember 16., vasárnap

Méteres

Ez itt gyerekkorom kedvenc sütije. Az egyik rokonunk készítette és ha mentünk vacsira, mindig az volt az első kérdésem, hogy van-e méteres. Már a neve olyan misztikus egy kisgyerek számára, úgy tűnt, hogy ez a világ legkülönlegesebb sütije :) Egyértelmű volt, hogy ezt nekem is meg kell tanulni, de sokáig azt hittem, hogy vmi őrült bonyodalmas dolog, úgyhogy csak nem olyan rég, talán két éve próbáltam először, amikor nagyon bátornak éreztem magam. Az első nagyon bénácska lett, de olyan finom, mint régen. Persze egyáltalán nem bonyolult, csak kicsit macerás, de megéri.

Recept:


  • 4 db tojás
  • 26 dkg porcukor
  • 26 dkg liszt
  • 3/4 cs sütőpor
  • 1 dl olaj
  • 1 dl meleg víz + 1 ek
  • 2 ek kakaó
  • 1 cs puncspuding
  • 3,5 dl tej
  • 15 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 4 ek rum
  • 2 tábla étcsoki
  • 5 ek olaj

A fehérjéből kemény habot verünk. A 4 sárgáját kikeverjük a porcukorral, apránként belekeverjük a vizet, az olajat és a sütőporos lisztet, végül óvatosan a habot. A tészta felét kivajazott, kilisztezett (szerintem rétesliszt, de lehet sima is) őzgerincformába öntjük, a másik felébe belekeverünk 2 ek kakaóport és 1 ek vizet, majd beleöntjük egy másik kivajazott, kilisztezett őzgerincbe. 180 fokon kb. 25-30 perc alatt megsül (tűpróba). Hagyjuk kihűlni. Közben 3,5 dl tejjel megfőzzük a pudingot és gyakran kevergetve kihűtjük. Ha minden megfelelő hőfokú, kikeverjük a margarint a 20 dkg porcukorral és 4 ek rummal, majd szinte kanalanként beledolgozzuk a pudingot is (kézi mixerrel). A megsült tésztákat a bordák mentén felvágjuk (2 centis szeletekre) és a krémmel összeragasztjuk: egy csokis, egy fehér. 2 rúd lesz. Végül gőz fölött megolvasztjuk a csokit az 5 ek olajjal és bevonjuk a rudakat. Hűtőben jól kihűtjük. Ferdén szeletelve tálaljuk.

Paradicsomos bélszín

2 személyre


  • 50 dkg bélszín
  • 3 dl paradicsomlé
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 1 tk cukor
  • só, bors
  • 1 tk oregánó

A bélszínt szeletekre vágjuk és enyhén megborsozzuk. A hagymát finomra vágjuk, a fokhagymákat megtisztítjuk. Olívaolajon megkapatjuk a bélszínérmék mindkét oldalát, majd kiszedjük egy tányérra. A maradék olajon (ha kevéske maradt, kipótoljuk) megpirítjuk a hagymát, belereszeljük a fokhagymát, majd ezt felöntjük annyi paradicsomlével (lehetőleg házival vagy ha az nincs, akkor inkább konzerv darabolt paradicsomot használjunk), hogy a hagymát ellepje. Fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval, babérlevéllel és cukorral. Visszatesszük bele a husikat és 35-40 perc alatt közepes lángon puhára pároljuk. Ha elpárolog a leve, paradicsomlével és vízzel pótoljuk.
Tésztával (pl. penne), sütőben vagy olajban sült krumplival tálalhatjuk.

2007. szeptember 14., péntek

Szilvás-fokhagymás csirkemell

Elkezdődött az egyetem a héten és természetesen pont hétfőre betegedtem le, hogy maximálisan kiélvezhessem az első óráimat. A legnagyobb gasztronómiai élményünk a palacsinta volt, úgyhogy már ránk fért egy új, izgalmas kaja. Kaptam egy jó kis nők lapjás receptet, ami olyan egyszerű és olyan őszi, hogy azonnal megvett magának, még azt is csak utólag vettem észre, hogy grúz recept. Így meg aztán tényleg hű meg ha ;)

Recept:


  • 1 nagyobb csirkemell
  • 2-3 ek vaj
  • só, bors
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 dl tejföl
  • 25 dkg szilva
  • 1 ek citromlé
  • 1 ek cukor
  • 1-2 csipet őrölt szegfűszeg
  • kisujjnyi fahéj
  • 1/2 dl félszáraz vörösbor
  • 1/2 ek keményítő
  • 30 dkg burgonya
  • 1 csokor petrezselyem

1. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal. A csirkemellfiléket sózzuk, borsozzuk. A tejfölbe belereszelünk/nyomunk egy gerezd fokhagymát, jól elkeverjük, majd bekenjük vele a csirkemellek mindkét oldalát, belefektetjük őket a tűzálló tálba és 30 percre hűtőbe tesszük.
A tálat ezután hideg sütőbe tesszük, 200 fokon 15 percig, majd 180 fokon 30-35 percig sütjük.
2. Mártás: A szilvát kimagozzuk, hozzákeverünk 2 ek vizet, a citromlevet, a cukrot, a szegfűszeget, a fahéjat és a bort, majd 5 percig közepes lángon forraljuk. Pici borssal ízesítjük és belereszelünk/nyomunk 2 gerezd fokhagymát. A keményítőt kikeverjük 1/2 dl vízzel, majd a szilvához öntjük és összeforraljuk.
3. Petrezselymes krumplit készítünk hozzá (kevés vajon megfuttatjuk az apróra vágott petrezselymet és átkeverjük vele a főtt krumplikockákat).
4. A kész husit a petrezselymes krumplival és a mártással tálaljuk.

Néha pedig tényleg passzolhat szárnyasokhoz is vörösbor, szerintem finom volt vele.

2007. szeptember 7., péntek

Bélszín színes borsmártással, burgonyatortával

Ha étteremben eszünk, nehéz megállnom, hogy ne bélszínt rendeljek zöldbors mártással, ez a gyengém. Az egyik a sok közül, a lista élén természetesen a marcipán áll, amit annak ellenére nem sikerült megunnom, hogy állandóan azt kapok ajándékba, mert mindenki tudja, hogy imádom. A zb mártással sajna ritkábban találkozom, mert ha már egyszer étteremben eszünk, szeretek mindig mást kipróbálni. Anno nagy lelkesen vettem zöldborsot, csak aztán rájöttem, hogy a mártáshoz konzerv változat való, de egyszer beszerzem és mindenhez ezt fogjuk enni, háhá.
Ma arra is újból rájöttünk, hogy nagyon kellemes bort inni az ételekhez, főleg az ilyen finomságokhoz, mint a mai. És főleg olyan jó bort, mint egy villányi merlot Bock bácsitól.

Recept:
(by tvpaprika)


  • 50 dkg bélszín
  • 15 dkg vaj
  • 3 ek liszt
  • 3 dl húsleves
  • 2 evőkanál tejföl
  • 30 dkg burgonya
  • 2 db tojás
  • 1 dl tejszín
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 dl olaj
  • színes bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 db zsemle

Türelemmel kezdődik a recept, ugyanis a husit érdemes bepácolni legalább 1 napra, nálunk most majd 3 napig állt és igencsak jót tett neki. A husit szeletekre vágjuk, megszórjuk durvára tört színes borssal és megkenjük mustárral. Annyi olívaolajat öntünk rá, hogy éppen ellepje, majd hűtőbe tesszük.
A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és karikára vágjuk. A tojásokat kikeverjük a tejszínnel és az apróra vágott petrezselyemmel, sózzuk, borsozzuk. Tvpaprikáéknak van ilyen helyes kis fémkarimájuk, ők azt veszik elő, én egy alacsony falú láboskát használtam, de be fogok szerezni majd olyan karimát is, máshoz is jól jöhet. Szóval összekeverem a tojásos egyveleget a krumplival és beletöltöm a formába, amit egy tepsibe teszek, hogy legyen alja. 200 fokon 15-20 perc alatt szépen összesül.
A mártáshoz vajat hevítünk, beleszórjuk a lisztet, világos rántást készítünk, majd ízesítjük durvára tört színes borssal, sóval, lágyítjuk tejföllel, felöntjük 3 dl húslevessel és jól összeforraljuk. Rengeteg mártást kapunk, fele mennyiség is bőven elég.
A husit olívaolajon ízlés szerint megsütjük, én közepesen átsütve szeretem, sózni nem szabad. A husi alá krutont készítünk a zsemléből, amit csak énis a tvből ismerek, egy kerek szeletkét vágunk, héj nélkül és erre kerül a husi (főleg ha nagy marhabélszín, nem pedig sok pici sertés). A burgonyatortát tányérra szedjük (nekem picit szétesett, meg feleztem is), mellé a kruton a husival, rá a mártás.

2007. szeptember 6., csütörtök

Egy kis nyulazás

A nyufikat meg elvitték, Áfonya először nagyon kereste őket, de már mással van elfoglalva: tüzel és a plüsscsirkéjének udvarol, remélve, hogy lesz vmi, de még nem járt sikerrel. Nekem azért még hiányoznak a picik, nagyonis. De csupa jót hallok felőlük, nagyon kis mintanyuszik, úh büszke vagyok rájuk, meg Áfira is.
Ilyenek voltak 6 hetesen:




Kakukkfüves comb + tzatziki + kuglóf

Ez a sarkvidéki hideg nemcsak a nyuszónak tett jót (nemtudom mit eszik a hidegen, de olyan vígan repked az ágyban, át a fejünkön...meg olyan kitartással tépi a tapétát, hogy mindjárt beüzemelek egy hősugárzót neki, sokkal egyszerűbb az élet, ha a laminált padlón fetreng hűvösről ábrándozva), hanem a fényképezőm is határozottan jobban van. Már eltűntek a csíkok, amik majd minden képen ott voltak eddig, viszont a fókuszálással még gondok vannak, de ha csökken a hőmérséklet még 10 fokkal, talán ez is megoldódik.
1-2 hónappal ezelőtt kipróbáltam nemisbéka receptjét és maximálisan elcsavarta a fejemet ez a párosítás, azóta is készült már ilyen, úh azért megosztom a tapasztalatokat vele kapcsolatban, mert elsőre enyhén szólva nem lett tökéletes.
A másik pedig a kedvenc kuglófom lenne, ami egy olyan hétvégén került kipróbálásra, amikor semmi, de semmi nem volt a szekrényekben, ill. a hűtőben, a bolt meg már zárva volt. A másik előnye, hogy gyors és amit a leginkább szeretek benne, hogy a kakaós része úgy süpped a vaníliásba, hogy megsülve majdnem tökéletes formájú cseppet kapunk. Najó, nem mindig, de azért sokszor ;)


Kakukkfüves combcsíkok:


  • 50 dkg sertéscomb
  • 8-10 ág kakukkfű
  • 0,5 dl olaj
  • só, bors
Tzatziki:

  • 1 kígyóuborka
  • 1,5-2,5 dl görög joghurt
  • 3 kisebb gerezd fokhagyma

Egy edényben összekeverem a szárról letépkedett kakukkfüvet, a sót, a borsot és az olajat, majd ebbe forgatom a csíkokra vágott combot. Amíg ez áll és pihen (ne rakjuk hűtőbe), addig elkészítem a tzatzikit: nagylyukú reszelőn héjastul lereszelem az uborkát, majd szűrőbe teszem, sózom és hagyom lecsöpögni. Én ekkor hámozom meg a köretnek való krumplit és teszem fel bő vízben, kevés sóval puhulni. Ha már majdnem megpuhult, leszűröm, kis tepsibe teszem, sózom, borsozom és szórok rá görög fűszerkeveréket is, mert nagyon csípem az ízét, megöntözöm olívaolajjal és 200 fokos sütőbe teszem. Egy tálban kikeverem a joghurtot a reszelt fokhagymával. Az eredeti receptben dió is van, de azt nem szeretem és nem is tudom elképzelni benne, amúgy 6-8 szem kell bele. Az uborkából kinyomkodom a levet és a joghurthoz keverem. Tálalásig hűtőbe teszem. Ha a krumpli már kezd pirosodni, akkor jön a neheze, legalábbis nekem. Első alkalommal a hűtőből vettem ki a husit, ami a nem elég forró olajamat hirtelen lehűtötte, aztán ahelyett, hogy pirult volna, levet eresztett és betonná keményedett, úh majd félórát pároltam és nagyon ideges voltam. Másodszor türelmes voltam és jól felforrósítottam az olajat, ráadásul két részletben sütöttem a husit, hogy mindenkinek legyen elég helye. Így sikerült jól megpirítani és puha is lett. Olajat nem öntöttem alá, mert pácostul került a serpenyőmbe. Végül a három összetevőt egy tányéron tálalom. Nagyon szeretjük :)


Kétszínű kuglóf:


  • 4 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 1 cs. van. cukor
  • 20 dkg liszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 1 dl olaj
  • 1 dl tej
  • 2 ek kakaópor
Előveszek 3 tálat, az egyikben összekeverem a lisztet a sütőporral és egy csipet sóval. A másikba kerül a cukor, a vaníliás cukor, a tej, az olaj és a 4 tojás sárgája. A harmadik edényben kemény habbá verem a 4 fehérjét. A tojásos cukros masszát robotgéppel kikeverem, majd hozzáöntöm a sütőporos lisztet és összeelegyítem. Végül a fehérjehabot is óvatosan hozzákeverem. Kivajazott, kilisztezett (nekem a rétesliszt erre a célre jobban bevált) kuglófformába öntöm az 1/3-át (ízlés szerint a felét vagy többet is lehet, mi azt szeretjük, ha a kakaós rész a több). A maradék masszába belekeverem a kakaóport és rácsurgatom a vaníliás tetejére. 180 fokos sütőben kb. 40-45 percig sütöm, de tűpróba sosem árt.
Jóétv :)